Asociatia a luat nastere din dorinta membrilor de a promova, pastra si duce mai departe motivele traditionale unice din localitatea Sic, judetul Cluj. Aceasta zona este una foarte bogata in traditii, in prezent inca se regasesc modele si metode ce se foloseau si in urma cu 100 de ani. Produsele vor fi fabricate prin imbinarea metodelor traditionale cu mijloace moderne.

In Sic, exista un flux destul de mare de turisti, atrasi in primul rand de unicitatea traditiilor. Acestea nu pot fi regasite in nici o alta localitate din Campia Transilvana.

Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale in care se contopesc stilurile de origine maghiara, secuiasca şi cele saseşti. In decursul secolelor aceste stiluri au devenit mai pronuntate sau mai putin pronuntate, unele elemente de haina disparand, altele aparand, dar in esenta lui, de a se afirma culorile negru, roşu, alb, albastru, au ramas constante. Turistii sunt atrasi in zona de asemenea de stufaris si lacurile din imprejurimi, singura zona din Romania cu un ecosistem asemanator celui Deltei Dunarii.

In aceasta localitate ce In prezent numara 2.900 de locuitori, numar in continua scadere din pricina numarului redus de locuri de munca, asociatia Textilia va crea noi locuri de munca si va oferi cursuri de calificare pentru angajati.

Se doreste ca aceste produse locale fabricate de catre localnici sa devine accesibile unei largi categorii de public. Din acest motiv, pe langa produsele traditionale sicanesti, se vor fabrica si produse stilizate, pentru ca produsele sa raspunde cerintelor clientilor, ca motivele traditionale sa se poata patrunde in casele secolului nostru.

Asociatia Textilia

Nu am gasit niciun produs.
Back to Top