Cum sa iti amenajezi bucataria pentru a obtine un efect stilistic omogen

Sursa foto: pexels.com

 

Atunci cand alegi piesele de mobilier pentru bucatarie, este important sa obtii un singur stil, un design unitar ce poate transmite unui ochi strain o poveste clara despre acel loc. Imbinarea haotica a culorilor, a materialelor si a pieselor de mobilier displace de foarte multe ori. Bucataria trebuie sa fie un mediu armonios, ce inspira liniste si relaxare, in care toti membrii familiei se aduna dupa o zi plina de activitati. De aceea, trebuie sa stii cum sa obtii un stil unitar pentru bucataria ta, iar noi te vom ajuta cu cateva sfaturi:

 

Cromatica unitara

 

Bucataria perfecta surprinde prin culori ce transmit aceeasi stare. Fie ca vorbim de una, doua, sau chiar mai multe nuante, acestea se imbina intr-un mod armonios. De la blaturi pana la spatarele scaunelor, de la corpurile de iluminat si pana la toate accesoriile pentru servirea mesei, cromatica exprima unitate tocmai prin alegerea potrivita a culorilor. O alambicare a nuantelor produce disconfort pentru ochi si pentru minte, pentru ca este binecunoscut efectul pe care culorile il produc asupra starii de spirit. Noi iti recomandam sa te informezi asupra celor mai linistitoare nuante si evita culori tari precum rosul, portocaliul sau verdele lime. Nu uita de gresie si de faianta, pentru ca daca ai inceput deja cu ele, va trebui sa construiesti un stil plecand de la cromatica lor.

 

Materiale complementare

 

Imbinarea materialelor din bucataria ta trebuie sa plece de la stilul general pe care vrei sa il obtii in acest spatiu. Un design contruit in jurul unui stil clasic poate aduce in discutie materiale precum lemnul masiv, aplicatiile false ce imita piatra de rau, sau spatarele din scaun cu insertii de lemn forjat. La polul opus, un decor futurist al bucatariei este obtinut prin imbinarea unor elemente moderne precum palul, inoxul, sticla, imbinate cu gratie sub lumina potrivita a LED-urilor din tavan. De aceea, este important sa stii dinainte ce vrei sa obtii cu exactitate, pentru un rezultat de exceptie.

 

Obiecte din aceeasi poveste

 

Aici vom vorbi putin despre importanta obiectelor cu care poti accesoriza bucataria ta. Acestea au rolul de a sustine cadrul general, transmitnd aceeasi stare pe care cromatica mobilierului si materialele electrocasnicelor o transmit. Detaliile fac intotdeauna diferenta, asa ca daca ai ales un stil ce imbina motive marine cu un mobilier mediteranean, obiectele de decor din bucataria ta trebuie sa fie alese in aceeasi directie. Un accesoriu ce nu respecta acelasi stil va iesi imediat in evidenta, fiind o adevarata “nuca in perete” pentru decorul general.

 

Asadar, iata cateva lucruri de care poti tine cont, atunci cand te pregatesti pentru amenajarea noii tale bucatarii. Toate secretele de mai sus trebuie la randul lor imbinate, pentru a obtine un rezultat omogen si o poveste unitara. Vei constata apoi cu surpindere ca vei putea alege mult mai usor viitoarele piese pentru bucataria ta, din moment ce ai ales deja un stil clar. Orice piesa de mobilier ce nu va respecta aceleasi note, aceeasi poveste si aceleasi imbinari de material, va contrasta puternic. Omogenitatea este absolut necesara pentru bucataria ta, pentru ca asa obtii o stare de armonie, benefica pentru momentele in care te relaxezi la masa, alaturi de cei dragi.



Back to Top